Garnki rzymskie

Jakie garnki wybrać w swojej kuchni do gotowania ? a może kupić do gotowania coś ciekawego, innego ?

Potrawa, która będzie jednocześnie smaczna i aromatyczna, ale także przygotowana w jak najzdrowszy sposób to połączenie idealne. Do takich zadań przydadzą się garnki rzymskie, które umożliwiają zapiekanie oraz duszenie pysznych i lekkostrawnych dań z mięs, ryb oraz warzyw. Największą zaletą przyrządzania jedzenia w tych naczyniach jest fakt, że wykorzystane składniki nie tracą wartości odżywczych oraz witamin.

Gliniany rzymski garnek sprawi, że przygotowana w nim pieczeń pozostanie idealnie krucha i soczysta, stając się popisowym daniem każdego domowego kucharza.Jej smak pochwali nawet każdy niejadek. Garnek rzymski nadaje się także do pieczenia chleba, Twojego przysmaku, który stanie się wyjątkowo aromatyczny i chrupiący. Naczynie rzymskie do pieczenia chleba przyda się wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Z kolei  wszystkim zwolennikom zdrowej kuchni zaoferować można rzymskie garnki w wariantach tradycyjnych oraz z ozdobnymi pokrywami, występujące w różnych kształtach i rozmiarach, dzięki czemu każdy znajdzie garnek rzymski odpowiadający jego potrzebom oraz wymaganiom.

W ofertach wielu sklepów do wyboru są naczynia zarówno z glazurowanym, jak i nieglazurowanym wnętrzem.

Korzystanie z dobrodziejstw przyrządzania dań w naczyniach wykonanych z gliny to tradycja sięgająca antycznego Rzymu. Glina wchłania naturalne soki i aromaty jedzenia, a następnie uwalnia je pod wpływem działania temperatury i parowania. Dzięki temu gliniane garnki do pieczenia sprawiają, że potrawy zachwycają niezmienionym smakiem i wyjątkowym zapachem, którego nie można uzyskać przy innych formach obróbki żywności. Garnek rzymski powstaje z ceramiki nieszkliwionej i służy do pieczenia dań w atmosferze pary wodnej. Dzięki temu do przygotowania potraw nie potrzeba używać tłuszczu, a jedzenie jest zdrowsze, bardziej dietetyczne i lekkostrawne. W garnku rzymskim przygotować można wiele potraw: od zapiekanek z ziemniaków czy makaronów przez duszone mięsa, risotto, faszerowane pomidory, papryki, cebule, zapiekane warzywa aż nawet po chleb. Przed użyciem garnek rzymski do połowy jego wysokości namacza się przez 20-30 minut w wodzie. Dzięki temu pory garnka wypełniają się wodą, która w postaci pary wodnej uwalania się podczas pieczenia w piekarniku i cyrkuluje, sprawiając, że potrawy są soczyste i nie wysychają. Jeśli chciałabyś w swojej kuchni wypróbować garnek rzymski, ale nie bardzo wiesz, co w nim gotować, już za dwadzieścia kilka złotych możesz nabyć książkę, w której znajdziesz zdrowe i pyszne przepisy na dania z garnka rzymskiego.

http://www.swiat-domu.pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ