Strona 117

Najlepsze patelnie

0

W każdej kuchni potrzebna jest odpowiednia zastawa, garnki oraz patelnie. Wszystko oczywiście należy dopasować do naszych gustów oraz wyglądu całej kuchni. Wybór najlepszej patelni może wydawać się trudny, lecz wystarczy zebrać odpowiednie informacje, na temat tego co chcemy na niej przygotowywać oraz co jest dostępne w sklepach. W każdym domostwie musi znaleźć się wspaniały komplet naczyń oraz garnków. Musimy wiedzieć, czego tak naprawdę oczekujemy od naszej kuchni i jej wyposażenia. Już o jakiegoś czasu dostępne są nawet patelnie czy garnki, które można również wstawiać do piekarnika. Możemy wreszcie przygotować Frittatę. Podsmażyć na patelni cebulkę, szynkę, szpinak czy inne dodatki, a następnie wbić jajka na patelnię, lekko ściąć, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Mniam! Co za wspaniały pomysł na śniadanie dla całej rodziny.

Jaka jest najlepsza patelnia?

Ciężko jest określić, która patelnia jest najlepsza. Rodzajów jest wiele, a my mamy wiele różnych potrzeb. Nie musimy wybierać jednej patelni do wszystkiego. Zamarzyłeś sobie spotkanie z przyjaciółmi przy kiełbaskach i szaszłykach z grilla? W takim razie zdecyduj się na patelnię grillową. Zastąpi Ci ona grill, dzięki czemu nie musisz się martwić o warunki atmosferyczne. Jeżeli lubisz smażyć jajka sadzone czy placki, wybierz specjalną patelnię z wgłębieniami. Masz możliwość usmażenia do siedmiu jajek czy naleśników na takiej patelence i nic nie będzie się stykać. Najlepsza patelnia to taka, która będzie służyć Ci do przygotowania Twoich ulubionych dań.

Gdzie znajdę najlepszą patelnię?

Jest wiele sklepów z narzędziami kuchennymi i zastawą. Pierwszym krokiem do zdobycia najlepszej patelni powinno być rozpoznanie na rynku. Zacznij od wynalezienia różnych informacji w Internecie. Dowiedz się, który materiał jest najlepszy. Patelnia aluminiowa, stalowa czy żeliwna? Zastanów się do czego najbardziej potrzebowałbyś taką patelnię. Nie lubisz za bardzo gotować i chcesz jedynie podgrzewać dania? Zdecyduj się w takim razie na aluminiową, która szybko się nagrzewa, dzięki czemu czas gotowania się znacznie zmniejszy. Stalowa patelnia jest już dla bardziej wymagających osób, lecz musisz używać na niej chociaż odrobiny tłuszczu do smażenia potraw. Po tym, jak poznasz wszystkie zalety oraz wady związane z materiałem patelni, rozejrzyj się po sklepach online i sprawdź ceny. Pomyśl ile chciałbyś lub możesz przeznaczyć pieniędzy na patelnię. Wybierz również odpowiedni rozmiar oraz głębokość. Przeanalizuj, jak do tej pory pracowałeś w kuchni oraz ile posiłków przygotowywałeś.

http://www.urzadzajmy.pl/

Dobra patelnia

0

Garnki, naczynia, sztućce oraz patelnie. Tak wiele można znaleźć w internecie. Wszystko dzieje się teraz w świecie wirtualnym. Nikt już nie ma czasu na chodzenie po sklepach w mieście. Jest to znacznie bardziej męczące niż siedzenie przy komputerze i przeglądanie sklepów online. Znajdziemy tam wszystko! Ubrania, meble, żywność oraz wyposażenie kuchni. W takim sklepie na pewno znajdziemy dobrą patelnię, która będzie nam służyć latami. Spokojnie możemy zakupić cały zestaw potrzebnych nam sprzętów. Komplet garnków oraz patelni, naczyń ozdobnych i tych na co dzień oraz sztućce. W sklepach online ceny są naprawdę atrakcyjne. Decydując się na zakup przez internet możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy. Warto przeglądać również oferty promocyjne, gdzie zniżki sięgają nawet 70%.

Skąd wezmę dobrą patelnię?

Wystarczy wpisać w przeglądarce hasło „patelnia” i od razu znajdziemy każdy rodzaj. Możesz przeglądnąć ofertę w sklepie online i poczytać informacje na ich temat. Na każdej stronie podane są parametry, byś mógł znaleźć odpowiedni produkt dla siebie. Dodatkowo czasami można znaleźć na stronie opis takiej patelni. Jeżeli nie jesteś pewien, tego czy w internecie piszą prawdę o danym produkcie, wybierz się do sklepu stacjonarnego. Ekspedient na pewno doradzi Ci w wyborze dobrej patelni. Sprzedawcy mają obszerną wiedzę oraz doświadczenie. Mają przeprowadzane specjalne szkolenia w pracy, by lepiej konsultować zakup z klientem. Dlatego przejście się do pobliskiego sklepu z takimi sprzętami jest dobrym wyborem. Nie musimy być osamotnieni w podejmowaniu takiej decyzji. Ekspedienci są bezstronni, więc przedstawią nam zarówno plusy, jak i minusy, więc spokojnie wybierzemy tą jedyną dobrą patelnię.

Która patelnia jest dobra?

Stalowa, żeliwna, miedziana czy aluminiowa? Każda patelnia jest dobra! Lepsze pytanie brzmi „która patelnia jest dobra właśnie dla mnie? Przygotuj szybkie dania na aluminiowej czy miedzianej. Patelnia miedziana na pewno dodatkowo poprawi wystrój Twojej kuchni ze względu na jej ciekawy kolor i styl. Patelnie różnią się również powłoką. Każda powłoka ma swoje właściwości i różnie trzeba z nimi postępować. Na przykład powłoka ceramiczna jest bardzo odporna na zarysowania. Jest to powłoka nieprzywierająca, więc nie potrzebujesz tłuszczu do smażenia na niej potraw. Rozprowadza ciepło równomiernie na całej długości patelni, więc nie musisz smażyć kurczaka tylko na środku. Dobrą patelnią może się również okazać patelnia z powłoką teflonową. Możesz na niej smażyć bez tłuszczu, lecz jest podatna na zarysowania, dlatego musisz używać drewnianych przyborów do gotowania.

http://www.makemyplace.pl/

Narożniki kuchenne

0

Wprowadzając się do nowego mieszkania musimy najpierw zastanowić się jak będzie wyglądać to nasze mieszkanko. Jakie podłogi wybrać, ciemny brąz czy szare, panele czy kafle. Kolory ścian mają być ciemniejsze, czy jaśniejsze? Jaki prysznic wybrać do łazienki, z brodzikiem czy bez? Do salonu kanapa, czy narożnik, by więcej osób się zmieściło? Jak będzie wyglądać nowiutka kuchnia? Do kuchni mamy możliwość wybrania stolika z krzesłami, barku z hokerami lub narożnik kuchenny. Wybierz ten, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Jaki narożnik kuchenny wybrać?

Wybierz odpowiedni narożnik kuchenny dla Ciebie i Twojej rodziny! Dopasuj kolor oraz rodzaj drewna do kuchni i ciesz się pysznymi posiłkami w gronie rodziny. W zależności jaki jest styl Twojej kuchni, czy nowoczesny lub bardziej klasyczny, na obecnym rynku na pewno coś znajdziesz. Wielu z nas w dzieciństwie przesiadywało przy takim narożniku kuchennym. Mama gotowała, a my odrabialiśmy lekcje jak najbliżej niej, by w razie czego pomogła nam z zadaniem lub po prostu miała na nas oko. Czas spędzony w kuchni z rodziną, siedząc na narożniku był jednym z najlepszych w życiu! Postaraj się, by Twoja rodzina również mogła wspominać takie chwile. To wtedy poznaliśmy różne tajniki gotowania naszych mam czy babć.

Jakie są obecnie ceny narożników kuchennychna rynku?

Ceny bywają zbliżone, jak i zupełnie różne. W zależności od tego z jakiego rodzaju drewna chcesz kupić narożnik kuchenny lub stylu wykonania – ceny będą się różnić. Musisz wziąć pod uwagę również takie cechy jak wielkość stołu oraz siedzenia. Do narożnika można dokupić również krzesełka z oparciem lub bez. Decydując się na narożnik kuchenny z dodatkowymi krzesłami, cena na pewno trochę wzrośnie. Istnieją narożniki wykonane jedynie z drewna, ale również tapicerowane, na których na pewno lepiej będzie nam się siedzieć. Decydując się na cały komplet z taboretami, zmieści się przy takim stole znacznie więcej ludzi. Jeżeli posiadasz liczną rodzinę, będzie to na pewno dobry wybór. Również blat takiego stołu możesz wybrać. Stoliczek nie musi być przecież drewniany. Jest wiele różnych materiałów. Wybór jest naprawdę szeroki. Nie musimy również wybierać już gotowego zestawu. Możemy udać się do firmy zajmującej się wykonywaniem takich właśnie projektów. Całkiem możliwe, że cena będzie wyższa, bo przecież trzeba wykonać projekt, wyprodukować taki narożnik kuchenny oraz również przewieźć. Ceny są naprawdę różne, dlatego musimy zdecydować, co nas dokładnie interesuje.

http://www.przytulny.pl/

Ceny mebli kuchennych

0

Postanowiłeś wreszcie wyprowadzić się od rodziców i rozpocząć życie na własną rękę? Pewnie potrzebowałeś wziąć kredyt na mieszkanie, a może i nawet na remont i wyposażenie. Rozpoczynając od doprowadzenia do ładu Twojego nowego mieszkanka, pomalowania ścian, wymiany podłogi, aż po remont łazienki i wykonanie nowych mebli kuchennych. To wszystko kosztuje, a wiadomo, że chcemy przecież wydać jak najmniej pieniędzy za świetną jakość. Musimy rozglądnąć się na rynku, jakie są na przykład ceny mebli kuchennych. Musimy zwracać uwagę na to, jakie rodzaje kuchni nam się podobają. Czy chcemy cieńszy blat, który na pewno będzie tańszy, czy grubszy, ale już w wyższej cenie? Wiele detali, na które zwracamy szczególną uwagę, może decydować o cenie mebli kuchennych. Możemy nawet zdecydować się na granitowy czy marmurowy blat, który na pewno będzie wyglądać niesamowicie, ale może kosztować troszkę więcej. Firmy zajmujące się takim wytwórstwem na pewno cenią sobie produkty, które tworzą.

Jakie są obecnie ceny mebli kuchennych?

Jak się okazuje ceny mebli kuchennych zależne są nie tylko od producenta i firmy wykonującej dany projekt, ale również od województwa. Każda firma posiada w swojej ofercie produkty z różnych standardów cenowych. Wybierając się do odpowiedniego sklepu z meblami, mamy możliwość wybrania takich materiałów, które nam się podobają wizualnie oraz cenowo. Jest wiele stron internetowych, gdzie umieszczane są artykuły związane ściśle z wyborem nowej kuchni. Możemy się z nich właśnie dowiedzieć, jakie mniej więcej obowiązują ceny mebli kuchennych w naszym regionie oraz jakie materiały są najlepszej jakości.

Jaka jest różnica w cenie mebli kuchennych na wymiar i gotowych?

Wszystko zależy od materiały, z którego zostanie wykonana nasza kuchnia. W wersji mebli gotowych, nie musimy zastanawiać się nad dokładnym dopasowaniem mebli do każdego centymetra naszej kuchni. Ceny mebli kuchennych już gotowych, są z góry ustalone. Od razu wiemy ile przeznaczymy pieniędzy na taką kuchnię. Z drugiej strony meble na wymiar są dla tych bardziej wymagających, którzy od dawna mają w głowie obraz swojej nowej kuchni. Decydując się na takie rozwiązanie, możemy wybrać taki kolor mebli czy rodzaj blatu, jaki nam się tylko zamarzy. Grafitowy blat jest obecnie bardzo modnym materiałem na rynku. Cena na pewno nam wzrośnie, tym bardziej, że ktoś musi przyjść do naszego mieszkania i wymierzyć wszystko, a następnie wykonać projekt, lecz taka kuchnia będzie miała wszystko to, o czym marzyliśmy.

http://www.polskidom.com.pl/

Patelnia aluminiowa

0

Jedną z najważniejszych rzeczy w kuchni są naczynia oraz garnki, na których przygotowywane są potrawy. Wprowadzając się do nowego mieszkania musimy zaopatrzyć sięw różne narzędzia, przyrządy oraz nowe garnki czy patelnie. Jest bardzo wiele rodzajów patelni. W zależności od tego, do czego będzie nam służyć dana patelnia musimy wybrać odpowiedni rodzaj, jak na przykład patelnię aluminiową. Jest to bardzo tani rodzaj patelni. Na pewno sprawdzi się w każdej kuchni, ponieważ nadaje się do przyrządzenia czy podgrzania wielu potraw. Patelnia aluminiowa to świetna jakość oraz cena. Nie musisz przecież wydawać kroci na takie rzeczy, skoro nie jesteś profesjonalnym kucharzem.

Czym różni się patelnia aluminiowa od innych patelni?

Dość proste pytanie, ponieważ materiałem. Mamy dostępne takie patelnie jak właśnie aluminiowe, żeliwne, stalowe czy miedziane. Każda ma swoje zalety, jak i wady. Na przykład patelnia żeliwna jest bardzo trwała i solidna, świetnie utrzymuje temperaturę oraz nadaje się do używania w piekarniku, o ile uchwyty nie są z tworzywa. Patelnia stalowa jest odporna na zarysowania, lecz dość wolno się nagrzewa. Niestety trzeba na niej smażyć potrawy z użyciem tłuszczu. Miedziane patelnie rzadko wykorzystywane są w domu. Bardzo szybko się nagrzewają, także są świetnym przyrządem stosowanym w gastronomii. Patelnia aluminiowa jest zaś bardzo lekkim typem patelni oraz szybko się rozgrzewa.Jeżeli należysz do tego typu ludzi, którzy lubią gotować na szybki, nie wymagasz nie wiadomo jak dużo od sprzętów których używasz oraz po prostu nie przepadasz za gotowaniem, a jedynie podgrzewasz potrawy – patelnia aluminiowa na pewno sprawdzi się w Twojej kuchni.

Dlaczego patelnia aluminiowa?

Patelnia aluminiowa jest doskonałym wyborem dla osób chcących szybko przyrządzać dania, jak i szybko posprzątać po usmażeniu tych dań. Patelnie aluminiowe zazwyczaj są pokrywane nieprzywierającymi powłokami. Dzięki temu Twoje dania będą zdrowsze, ponieważ nie będziesz musiał używać oleju, czy innych tłustych wyrobów. Chyba każdy wie, że nie można zalewać zimną wodą gorącej patelni, dlatego czas sprzątania i doprowadzenia kuchni do ładu nam się wydłuża. Ta patelnia bardzo szybko ostyga, także zaraz po usmażeniu potraw, możesz zabrać się za zmywanie. To świetny wybór dla osób lubiących przygotowywać szybkie dania oraz dla tych, którzy lubią mieć porządek w kuchni przez cały czas. Wyobraź sobie, że w Twojej kuchni już nigdy nie będzie panował bałagan. Przy takich sprzętach do gotowania, wszystko będzie czyściejsze oraz prostsze w utrzymaniu porządku.

http://www.greenstyl.pl/

Patelnia do jajek

0

Lubisz jeść jajka na śniadanie i nie tylko? Jest tak wiele różnych przepisów, gdzie głównym składnikiem są właśnie jajka. Pyszna jajecznica ze szczypiorkiem lub jajka ugotowane na miękko. Już Ci ślinka leci? Spróbuj nowej odmiany jajek i zacznij smażyć je na specjalnej patelni do jajek. Taka patelnia posłuży nam do wielu różnych dań. Nie musimy się ograniczać tylko do smażenia na niej jajek, ze względu na jej nazwę.

Czym różni się patelnia do jajek od innych patelni?

Jest wiele rodzajów patelni. Dzieli się je na podstawie materiału, z którego zostały wykonane. Między innymi mamy patelnie żeliwne, stalowe czy aluminiowe. Każda jest dobra, ale wybrać należy taką, która najlepiej się sprawdzi w Twojej kuchni. Obecnie na rynku jest tak wiele rodzajów patelni, że można aż zakupić jedną patelnię do jednego dania. Czy jest to dla nas korzystne? Na pewno wydamy trochę pieniędzy na kilka różnych patelni, ale może się okazać, że będą to świetnie wydane pieniądze. Weźmy na przykład patelnię do jajek. Wielu z nas robi na co dzień jajecznicę, czy gotuje jajka lub robi sadzone. Każdy ma inny gust. Jeżeli zaś jesteś fanem jaj sadzonych powinieneś zastanowić się nad kupnem takiej patelni do jajek. Specjalnie przystosowana, z możliwością smażenia kilku jaj na raz. Nie musisz się już więcej martwić, że Twoje jajka sadzone połączą się z innymi na patelni. Nie musisz również smażyć po jednym na patelni. Pewnie nie raz bałeś się, że z Twoich sadzonych wyjdzie jajecznica, bo wszystkie się połączyły w jedność, ponieważ brakowało miejsca na oddzielenie jajek. W zależności od Twoich potrzeb wybierz patelnię z trzeba albo nawet z siedmioma miejscami na jajka.

Czy patelnia do jajek ma tylko jedno zastosowanie?

Może się wydawać, po nazwie takiej patelni, że służy tylko do smażenia jajek. Nie musi tak być. Taka patelnia świetnie nadaje się do smażenia pulchnych amerykańskich naleśników lub nawet placków ziemniaczanych. Przygotuj ciasto do smażenia i sprawdź sam, że wyjdą Ci przepiękne placki tej samej wielkości. Patelnia do jajek nie musi być przeznaczona tylko do smażenia jajek! Bądź kreatywny i spróbuj nowych dań z taką patelnią. Zetrzyj parę ziemniaków, dodaj dla urozmaicenia startą marchewkę, a nawet ser żółty i wylej tak przygotowane ciasto na patelnię. Takie placki ziemniaczane nie rozleją się po całej patelni, a wręcz przeciwnie! Każdy znajdzie się na wyznaczonym przez niego miejscu i wyjdzie idealnie. Wyłóż smaczne placuszku na talerz, udekoruj śmietaną, czy innymi ulubionymi dodatkami i bądź z siebie dumny, jakie świetne jedzonko zrobiłeś!

http://www.budowac24.pl/

Garnki gastronomiczne

0

Niezastąpione garnki gastronomiczne, jakimi naczyniami są ?
Zanim zaczęto wytwarzać garnki gastronomiczne ze szlachetnej stali nierdzewnej, stosowano wiele innych materiałów. Pierwsza była ceramika, później miedź, aluminium, a następnie wyrabiano garnki żeliwne. Obecny materiał, który zawiera nikiel i chrom, zdaje się być najlepszym jak dotąd wynalazkiem. Doskonale przewodzi ciepło, które rozkłada się równomiernie. Jest odporny na korozję, a wykonane z niego garnki mogą być użytkowane na każdej kuchni

W sprzedaży można wyróżnić zasadniczo trzy rodzaje garnków gastronomicznych : niskie, średnie i wysokie. Garnki niskie są doskonałe, gdy gotuje się mniejszą ilość potrawy, czy też przygotowuje się oddzielnie składniki do bardziej złożonego dania. Największy garnek z tych niskich osiąga wysokość 20 cm i ma pojemność 39 l. Natomiast garnki średnie są o pojemności od 2 do 34 litrów. Dzięki temu łatwiej jest je dobrać do określonego zastosowania, czy to do użytkowania w domu, czy w restauracji, bądź w innym punkcie gastronomicznym. Z kolei pojemność garnków wysokich mieści się w przedziale od 3 do 100 litrów. Największe mogą mierzyć 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Sprawdzają się w domach, gdzie pod jednym dachem mieszka wielopokoleniowa rodzina. Są też niezastąpione w restauracjach i innych miejscach, gdzie wydaje się wiele porcji żywności.

Wygląd garnków gastronomicznych nie budzi żadnych zastrzeżeń. Są wykonane ze wspomnianej solidnej stali nierdzewnej 18/10. Mają również uchwyty wykonane z tego samego materiału. Do każdego garnka gastronomicznego dołączona jest także pokrywka, najczęściej szklana, z obwódką także ze stali nierdzewnej. To, co jest charakterystyczne dla tych garnków, to niezwykle solidne dno. Ma trójwarstwową konstrukcję – pierwszą warstwę stanowi stal nierdzewna, drugą aluminium, a trzecią ponownie stal.

Garnki te bardzo często są wykonywane w technologii Impact. Dzięki temu są one trwałe i mogą równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób można liczyć na to, że potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Wiąże się to z krótszym czasem przygotowania dania, jak również z oszczędnością gazu, bądź energii elektrycznej. Warto także podkreślić walory estetyczne garnków gastronomicznych, a także ich ergonomiczny kształt i funkcjonalność, jaką gwarantują. Można zauważyć, że garnki ze stali nierdzewnej są niezbędnikiem w niemalże każdej kuchni. Na czym polega ich fenomen? Z pewnością duże znaczenie ma fakt, iż spełniają one wiele podstawowych warunków, jakie są ważne dla każdego domowego gospodarstwa. Mianowicie można je stosować na każdej kuchence, a więc i na indukcyjnej i na ceramicznej i na gazowej, a temperatura zawsze rozchodzi się równomiernie. Gotowanie w nich jest zatem komfortowe i efektywne.

http://www.dekoteria.pl/

Garnki kamionkowe

0

Przedmioty i garnki kamionkowe powoli wracają do łask. Kiedyś garnki kamionkowe  były nieodzownym i podstawowym elementem w każdej kuchni, ale zostały wyparte przez emaliowane lub nowoczesne modele o podwójnych dnach. Garnki kamionkowe mają jednak swój nieodparty urok, przywodzą na myśl kuchnie i przepisy naszych babć, a także ozdabiają wnętrza kuchni w stylu rustykalnym.

Naczynia i garnki kamionkowe przeznaczone są do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadają się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Charakteryzuje je wysoka jakość, funkcjonalność i estetyczne wykonanie. Przygotowywanie warzyw w garnkach kamionkowych  to sprawdzona i zarazem najlepsza metoda utrzymania ich świeżego zapachu i dobrego smaku. W okresie zimowym kwaszona kapusta czy kiszone ogórki z garnka kamionkowego  to niezastąpione źródła naturalnych witamin. Z racji tego, że garnki kamionkowe są niezwykle odporne na temperaturę, z powodzeniem znajdą zastosowanie również jako stylowe, bezpieczne pojemniki na akcesoria kominkowe.

Garnki kamionkowe, tu najczęściej pojawiają się garnki rzymskie. Do wyboru są w wielu kształtach i rozmiarach. Dzielą się na dwie grupy: garnki lakierowane wewnątrz i nielakierowane.

Większość klientów preferuje garnki kamionkowe lakierowane, ponieważ nie wsiąkają w glinę soki i płyn znajdujący się w garnku. Nadają się głównie do pieca i piekarnika. Można w nich piec mięso, warzywa i chleby. Garnki kamionkowe to ciekawa propozycja dla tych, którzy uwielbiają piec chleby.

Beczki i garnki z kamionki to z kolei bardzo tradycyjne akcesoria, które były stosowane w kuchni od lat. Są więc niezbędne, praktyczne, przydatne do przygotowywania i przechowywania rozmaitych potraw. Specjalne beczki do ogórków i kapusty są niezastąpione dla zwolenników robienia domowych zapasów. Mają one dobre parametry i właściwości, pozwalające na prawidłowe przyrządzenie tradycyjnych smakołyków.

Poza wyżej przedstawionym, lista produktów spożywczych, które można przechowywać w garnkach z kamionki obejmuje między innymi mąkę, sól, cukier, różnego typu kasze, płatki owsiane etc.

Wewnętrzna strona garnka kamionkowego nie nasiąka wodą i jest odporna na działanie kwasów. Pojemniki wykonane z materiału, jakim jest kamionka, umożliwiają długie przechowywanie wymienionych produktów bez stosowania konserwantów, a więc zdrowo, naturalnie i ekologicznie.

Garnek z kamionki, na przykład w formie beczułki, można potraktować jako kuchenną ozdobę. Garnki kamionkowe to ceramika o bardzo prostej formie. Beczułki różnych rozmiarów, garnek rustykalny, dzbany lub duży kubek z uchem to akcesoria, które będą się dobrze prezentować jako dekoracja. Można je ustawić na przykład na kuchennym piecu.

http://www.inspirationstudio.pl/

Garnki miedziane

0

Miedź jest jednym z najstarszych metali poznanych przez człowieka. Odkryta w starożytności miedź jest spośród pierwiastków najlepszym — po srebrze — przewodnikiem ciepła i elektryczności. To Rzymianie nadali nazwę miedzi. Nazwali ten pierwiastek „aes cyprium“, co oznacza rudę pochodzącą z Cypru, jako że większość znanych wtedy złóż miedzi znajdowała się właśnie tam.

Miedziane naczynia nie mają sobie równych. Patelnie, garnki, rondle lub woki z miedzi znajdziemy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Korzystały z nich także nasze babcie przygotowując pyszne konfitury. Już w przeszłości było wiadomo, że miedź jest najlepszym materiałem, z którego można wykonać doskonałe naczynia do gotowania.

Ostatnio obserwuje się renesans starodawnych, wypróbowanych od dziesiątek lat naczyń kuchennych. Coraz częściej pojawiają się w naszych nowoczesnych kuchniach takie naczynia jak: moździerze, maselnice, naczynia żeliwne czy makutry. Zaczynamy hołdować wypróbowanym patentom naszych prababek. Do tej grupy naczyń należą również efektowne naczynia miedziane. Ich wysoka cena oraz niebanalny, rzucający się w oczy wygląd powodują, że naczynia miedziane w dzisiejszych czasach stają się symbolem luksusu. Duży koszt tych naczyń wynika z wysokiej ceny miedzi jako surowca oraz z konieczności cynkowania takich naczyń. Cynkowanie ich jest niezbędne ze względu na to, że czysta miedź reaguje w kontakcie z żywnością. Proces ten nadal wykonywany jest metodą tradycyjną i jest dość kosztowny. Inną metodą dostosowania miedzianych naczyń do użytku kuchennego jest połączenie miedzi z innymi materiałami, np. stalą lub aluminium.

Jakie są zalety naczyń miedzianych?

Poza ich estetyką, niezaprzeczalnym plusem jest niezwykle przewodnictwo cieplne miedzi. W skali przewodników ustępuje jedynie srebru. Dobre przewodnictwo naczyń miedzianych powoduje ich równomierne i bardzo szybkie nagrzewanie .Plusem naczyń wykonanych z miedzi jest również ich trwałość. Przy prawidłowej konserwacji naczynie miedziane może nam służyć całe życie. Do wad tych naczyń należy ich ciężar. Drobnej budowy osoba nie poradzi sobie z operowaniem takimi garnkami.

Metody konserwacji naczyń miedzianych również należą do ich minusów. Naczynia te wymagają częstej konserwacji kwasem (octem lub cytryną) i solą kuchenną, aby nie powstawały plamy na ich powierzchni. Na rynku dostępne są również specjalne środki chemiczne przeznaczone do takich naczyń.  Garnków miedzianych nie wolno myć w zmywarce .Ich wnętrze należy polerować.

Powyższe trudności z pewnością jednak zostaną zrekompensowane przez niezwykłą urodę garnków miedzianych.

http://domosia.pl/

Garnki nierdzewne

0
garnki nierdzewne

Kuchnia mała czy duża ? jakie to ma znaczenie kiedy jesteś wyśmienitym kucharzem ? Żadne, ale istotne staje się to w jakich garnkach gotujesz. Gotowanie to sztuka, która wymaga perfekcji w każdym calu. Na tą perfekcję będą miały garnki nierdzewne.

Garnki wykonane z szlachetnej stali nierdzewnej to jeden z najczęstszych wyborów zakupowych do naszych kuchniach. Uniwersalne i wytrzymałe naczynia doskonale sprawdzają się do codziennego gotowania potraw. Garnki nierdzewne dostępne są zarówno na sztuki, jak i w kompletach niezwykle łatwo je dopasować do naszych potrzeb użytkowych. Garnki nierdzewne są łatwe w utrzymaniu czystości, są higieniczne, można używać ich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych.

Każdy na pewno wybierze garnek nierdzewny, który będzie odpowiadał jego potrzebom i odpowiednio użytkowany służył będzie długie lata. Ponieważ jest to sprzęt na wiele lat, bardzo wytrzymały, odporny na porysowania, który można też wkładać do piekarnika i nic się z nimi złego nie dzieje, dodatkowo stal nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Garnki nierdzewne powinny posiadać odpowiedni opis. Musi znaleźć się na nim, że jest to stal nierdzewna. Są też napisy na garnku takie jak np. 18/10 co oznacza że jest w nim 18 % chromu i 10 % niklu a jak wiemy bardzo sporo dzieci jaki i dorosłych może być uczulona na nikiel. Dotyczy to 20 % kobiet i 6 % mężczyzn. To badania przeprowadzone w całej Europie. 18/0 taki winien być napis, aby mieć pewność że garnek nierdzewny jest bezpieczny dla alergików.

Czy stal nierdzewna ma jakąś wadę?

Tak ma, bardzo wolno się nagrzewa. Czyli zdrowo ale nie ekologicznie, a potrawy mogą się w związku z tym na dnie przypalać. Ale jest już i na to rozwiązanie garnek nierdzewny z potrójnym dnem.

Jak poznać garnek z potrójnym dnem?

Po stuknięciu w dno odgłos jest głuchy, bądź garnek jest cięższy a dno jest grube. Ceny  garnków nierdzewnych zaczynają się już od około 25 złotych.

Przed pierwszym użyciem garnki nierdzewne należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń, następnie dokładnie osuszyć i zagotować w nim wodę. Nigdy nie możemy zalewać gorących garnków zimną wodą. Garnki nierdzewne powinny być myte delikatną gąbką, nie druciakiem. W przypadku, kiedy jedzenie przywarło i nie chce odejść, należy  namoczyć garnek a po jakimś czasu wyczyścimy naczynie bez problemu. Nie należy używać silnie żrących detergentów. Po umyciu zawsze należy osuszyć garnki i wypolerować delikatną ściereczką.

W celu konserwacji można natrzeć naczynia olejem spożywczym. W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się jasne plamy, można je usunąć za pomocą kwasku cytrynowego lub octu – najlepiej rozcieńczonych z wodą.W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się ciemne plamy, można je zlikwidować specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.Ważną informacją jest to, że nalot/delikatne plamki na naczyniach ze stali są efektem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie – nie jest to szkodliwe.

http://www.studiodeco.pl/

ZOBACZ TEŻ