Strona 118

Patelnia do jajek

0

Lubisz jeść jajka na śniadanie i nie tylko? Jest tak wiele różnych przepisów, gdzie głównym składnikiem są właśnie jajka. Pyszna jajecznica ze szczypiorkiem lub jajka ugotowane na miękko. Już Ci ślinka leci? Spróbuj nowej odmiany jajek i zacznij smażyć je na specjalnej patelni do jajek. Taka patelnia posłuży nam do wielu różnych dań. Nie musimy się ograniczać tylko do smażenia na niej jajek, ze względu na jej nazwę.

Czym różni się patelnia do jajek od innych patelni?

Jest wiele rodzajów patelni. Dzieli się je na podstawie materiału, z którego zostały wykonane. Między innymi mamy patelnie żeliwne, stalowe czy aluminiowe. Każda jest dobra, ale wybrać należy taką, która najlepiej się sprawdzi w Twojej kuchni. Obecnie na rynku jest tak wiele rodzajów patelni, że można aż zakupić jedną patelnię do jednego dania. Czy jest to dla nas korzystne? Na pewno wydamy trochę pieniędzy na kilka różnych patelni, ale może się okazać, że będą to świetnie wydane pieniądze. Weźmy na przykład patelnię do jajek. Wielu z nas robi na co dzień jajecznicę, czy gotuje jajka lub robi sadzone. Każdy ma inny gust. Jeżeli zaś jesteś fanem jaj sadzonych powinieneś zastanowić się nad kupnem takiej patelni do jajek. Specjalnie przystosowana, z możliwością smażenia kilku jaj na raz. Nie musisz się już więcej martwić, że Twoje jajka sadzone połączą się z innymi na patelni. Nie musisz również smażyć po jednym na patelni. Pewnie nie raz bałeś się, że z Twoich sadzonych wyjdzie jajecznica, bo wszystkie się połączyły w jedność, ponieważ brakowało miejsca na oddzielenie jajek. W zależności od Twoich potrzeb wybierz patelnię z trzeba albo nawet z siedmioma miejscami na jajka.

Czy patelnia do jajek ma tylko jedno zastosowanie?

Może się wydawać, po nazwie takiej patelni, że służy tylko do smażenia jajek. Nie musi tak być. Taka patelnia świetnie nadaje się do smażenia pulchnych amerykańskich naleśników lub nawet placków ziemniaczanych. Przygotuj ciasto do smażenia i sprawdź sam, że wyjdą Ci przepiękne placki tej samej wielkości. Patelnia do jajek nie musi być przeznaczona tylko do smażenia jajek! Bądź kreatywny i spróbuj nowych dań z taką patelnią. Zetrzyj parę ziemniaków, dodaj dla urozmaicenia startą marchewkę, a nawet ser żółty i wylej tak przygotowane ciasto na patelnię. Takie placki ziemniaczane nie rozleją się po całej patelni, a wręcz przeciwnie! Każdy znajdzie się na wyznaczonym przez niego miejscu i wyjdzie idealnie. Wyłóż smaczne placuszku na talerz, udekoruj śmietaną, czy innymi ulubionymi dodatkami i bądź z siebie dumny, jakie świetne jedzonko zrobiłeś!

http://www.budowac24.pl/

Garnki gastronomiczne

0

Niezastąpione garnki gastronomiczne, jakimi naczyniami są ?
Zanim zaczęto wytwarzać garnki gastronomiczne ze szlachetnej stali nierdzewnej, stosowano wiele innych materiałów. Pierwsza była ceramika, później miedź, aluminium, a następnie wyrabiano garnki żeliwne. Obecny materiał, który zawiera nikiel i chrom, zdaje się być najlepszym jak dotąd wynalazkiem. Doskonale przewodzi ciepło, które rozkłada się równomiernie. Jest odporny na korozję, a wykonane z niego garnki mogą być użytkowane na każdej kuchni

W sprzedaży można wyróżnić zasadniczo trzy rodzaje garnków gastronomicznych : niskie, średnie i wysokie. Garnki niskie są doskonałe, gdy gotuje się mniejszą ilość potrawy, czy też przygotowuje się oddzielnie składniki do bardziej złożonego dania. Największy garnek z tych niskich osiąga wysokość 20 cm i ma pojemność 39 l. Natomiast garnki średnie są o pojemności od 2 do 34 litrów. Dzięki temu łatwiej jest je dobrać do określonego zastosowania, czy to do użytkowania w domu, czy w restauracji, bądź w innym punkcie gastronomicznym. Z kolei pojemność garnków wysokich mieści się w przedziale od 3 do 100 litrów. Największe mogą mierzyć 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Sprawdzają się w domach, gdzie pod jednym dachem mieszka wielopokoleniowa rodzina. Są też niezastąpione w restauracjach i innych miejscach, gdzie wydaje się wiele porcji żywności.

Wygląd garnków gastronomicznych nie budzi żadnych zastrzeżeń. Są wykonane ze wspomnianej solidnej stali nierdzewnej 18/10. Mają również uchwyty wykonane z tego samego materiału. Do każdego garnka gastronomicznego dołączona jest także pokrywka, najczęściej szklana, z obwódką także ze stali nierdzewnej. To, co jest charakterystyczne dla tych garnków, to niezwykle solidne dno. Ma trójwarstwową konstrukcję – pierwszą warstwę stanowi stal nierdzewna, drugą aluminium, a trzecią ponownie stal.

Garnki te bardzo często są wykonywane w technologii Impact. Dzięki temu są one trwałe i mogą równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób można liczyć na to, że potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Wiąże się to z krótszym czasem przygotowania dania, jak również z oszczędnością gazu, bądź energii elektrycznej. Warto także podkreślić walory estetyczne garnków gastronomicznych, a także ich ergonomiczny kształt i funkcjonalność, jaką gwarantują. Można zauważyć, że garnki ze stali nierdzewnej są niezbędnikiem w niemalże każdej kuchni. Na czym polega ich fenomen? Z pewnością duże znaczenie ma fakt, iż spełniają one wiele podstawowych warunków, jakie są ważne dla każdego domowego gospodarstwa. Mianowicie można je stosować na każdej kuchence, a więc i na indukcyjnej i na ceramicznej i na gazowej, a temperatura zawsze rozchodzi się równomiernie. Gotowanie w nich jest zatem komfortowe i efektywne.

http://www.dekoteria.pl/

Garnki kamionkowe

0

Przedmioty i garnki kamionkowe powoli wracają do łask. Kiedyś garnki kamionkowe  były nieodzownym i podstawowym elementem w każdej kuchni, ale zostały wyparte przez emaliowane lub nowoczesne modele o podwójnych dnach. Garnki kamionkowe mają jednak swój nieodparty urok, przywodzą na myśl kuchnie i przepisy naszych babć, a także ozdabiają wnętrza kuchni w stylu rustykalnym.

Naczynia i garnki kamionkowe przeznaczone są do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadają się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Charakteryzuje je wysoka jakość, funkcjonalność i estetyczne wykonanie. Przygotowywanie warzyw w garnkach kamionkowych  to sprawdzona i zarazem najlepsza metoda utrzymania ich świeżego zapachu i dobrego smaku. W okresie zimowym kwaszona kapusta czy kiszone ogórki z garnka kamionkowego  to niezastąpione źródła naturalnych witamin. Z racji tego, że garnki kamionkowe są niezwykle odporne na temperaturę, z powodzeniem znajdą zastosowanie również jako stylowe, bezpieczne pojemniki na akcesoria kominkowe.

Garnki kamionkowe, tu najczęściej pojawiają się garnki rzymskie. Do wyboru są w wielu kształtach i rozmiarach. Dzielą się na dwie grupy: garnki lakierowane wewnątrz i nielakierowane.

Większość klientów preferuje garnki kamionkowe lakierowane, ponieważ nie wsiąkają w glinę soki i płyn znajdujący się w garnku. Nadają się głównie do pieca i piekarnika. Można w nich piec mięso, warzywa i chleby. Garnki kamionkowe to ciekawa propozycja dla tych, którzy uwielbiają piec chleby.

Beczki i garnki z kamionki to z kolei bardzo tradycyjne akcesoria, które były stosowane w kuchni od lat. Są więc niezbędne, praktyczne, przydatne do przygotowywania i przechowywania rozmaitych potraw. Specjalne beczki do ogórków i kapusty są niezastąpione dla zwolenników robienia domowych zapasów. Mają one dobre parametry i właściwości, pozwalające na prawidłowe przyrządzenie tradycyjnych smakołyków.

Poza wyżej przedstawionym, lista produktów spożywczych, które można przechowywać w garnkach z kamionki obejmuje między innymi mąkę, sól, cukier, różnego typu kasze, płatki owsiane etc.

Wewnętrzna strona garnka kamionkowego nie nasiąka wodą i jest odporna na działanie kwasów. Pojemniki wykonane z materiału, jakim jest kamionka, umożliwiają długie przechowywanie wymienionych produktów bez stosowania konserwantów, a więc zdrowo, naturalnie i ekologicznie.

Garnek z kamionki, na przykład w formie beczułki, można potraktować jako kuchenną ozdobę. Garnki kamionkowe to ceramika o bardzo prostej formie. Beczułki różnych rozmiarów, garnek rustykalny, dzbany lub duży kubek z uchem to akcesoria, które będą się dobrze prezentować jako dekoracja. Można je ustawić na przykład na kuchennym piecu.

http://www.inspirationstudio.pl/

Garnki miedziane

0

Miedź jest jednym z najstarszych metali poznanych przez człowieka. Odkryta w starożytności miedź jest spośród pierwiastków najlepszym — po srebrze — przewodnikiem ciepła i elektryczności. To Rzymianie nadali nazwę miedzi. Nazwali ten pierwiastek „aes cyprium“, co oznacza rudę pochodzącą z Cypru, jako że większość znanych wtedy złóż miedzi znajdowała się właśnie tam.

Miedziane naczynia nie mają sobie równych. Patelnie, garnki, rondle lub woki z miedzi znajdziemy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Korzystały z nich także nasze babcie przygotowując pyszne konfitury. Już w przeszłości było wiadomo, że miedź jest najlepszym materiałem, z którego można wykonać doskonałe naczynia do gotowania.

Ostatnio obserwuje się renesans starodawnych, wypróbowanych od dziesiątek lat naczyń kuchennych. Coraz częściej pojawiają się w naszych nowoczesnych kuchniach takie naczynia jak: moździerze, maselnice, naczynia żeliwne czy makutry. Zaczynamy hołdować wypróbowanym patentom naszych prababek. Do tej grupy naczyń należą również efektowne naczynia miedziane. Ich wysoka cena oraz niebanalny, rzucający się w oczy wygląd powodują, że naczynia miedziane w dzisiejszych czasach stają się symbolem luksusu. Duży koszt tych naczyń wynika z wysokiej ceny miedzi jako surowca oraz z konieczności cynkowania takich naczyń. Cynkowanie ich jest niezbędne ze względu na to, że czysta miedź reaguje w kontakcie z żywnością. Proces ten nadal wykonywany jest metodą tradycyjną i jest dość kosztowny. Inną metodą dostosowania miedzianych naczyń do użytku kuchennego jest połączenie miedzi z innymi materiałami, np. stalą lub aluminium.

Jakie są zalety naczyń miedzianych?

Poza ich estetyką, niezaprzeczalnym plusem jest niezwykle przewodnictwo cieplne miedzi. W skali przewodników ustępuje jedynie srebru. Dobre przewodnictwo naczyń miedzianych powoduje ich równomierne i bardzo szybkie nagrzewanie .Plusem naczyń wykonanych z miedzi jest również ich trwałość. Przy prawidłowej konserwacji naczynie miedziane może nam służyć całe życie. Do wad tych naczyń należy ich ciężar. Drobnej budowy osoba nie poradzi sobie z operowaniem takimi garnkami.

Metody konserwacji naczyń miedzianych również należą do ich minusów. Naczynia te wymagają częstej konserwacji kwasem (octem lub cytryną) i solą kuchenną, aby nie powstawały plamy na ich powierzchni. Na rynku dostępne są również specjalne środki chemiczne przeznaczone do takich naczyń.  Garnków miedzianych nie wolno myć w zmywarce .Ich wnętrze należy polerować.

Powyższe trudności z pewnością jednak zostaną zrekompensowane przez niezwykłą urodę garnków miedzianych.

http://domosia.pl/

Garnki nierdzewne

0
garnki nierdzewne

Kuchnia mała czy duża ? jakie to ma znaczenie kiedy jesteś wyśmienitym kucharzem ? Żadne, ale istotne staje się to w jakich garnkach gotujesz. Gotowanie to sztuka, która wymaga perfekcji w każdym calu. Na tą perfekcję będą miały garnki nierdzewne.

Garnki wykonane z szlachetnej stali nierdzewnej to jeden z najczęstszych wyborów zakupowych do naszych kuchniach. Uniwersalne i wytrzymałe naczynia doskonale sprawdzają się do codziennego gotowania potraw. Garnki nierdzewne dostępne są zarówno na sztuki, jak i w kompletach niezwykle łatwo je dopasować do naszych potrzeb użytkowych. Garnki nierdzewne są łatwe w utrzymaniu czystości, są higieniczne, można używać ich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych.

Każdy na pewno wybierze garnek nierdzewny, który będzie odpowiadał jego potrzebom i odpowiednio użytkowany służył będzie długie lata. Ponieważ jest to sprzęt na wiele lat, bardzo wytrzymały, odporny na porysowania, który można też wkładać do piekarnika i nic się z nimi złego nie dzieje, dodatkowo stal nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Garnki nierdzewne powinny posiadać odpowiedni opis. Musi znaleźć się na nim, że jest to stal nierdzewna. Są też napisy na garnku takie jak np. 18/10 co oznacza że jest w nim 18 % chromu i 10 % niklu a jak wiemy bardzo sporo dzieci jaki i dorosłych może być uczulona na nikiel. Dotyczy to 20 % kobiet i 6 % mężczyzn. To badania przeprowadzone w całej Europie. 18/0 taki winien być napis, aby mieć pewność że garnek nierdzewny jest bezpieczny dla alergików.

Czy stal nierdzewna ma jakąś wadę?

Tak ma, bardzo wolno się nagrzewa. Czyli zdrowo ale nie ekologicznie, a potrawy mogą się w związku z tym na dnie przypalać. Ale jest już i na to rozwiązanie garnek nierdzewny z potrójnym dnem.

Jak poznać garnek z potrójnym dnem?

Po stuknięciu w dno odgłos jest głuchy, bądź garnek jest cięższy a dno jest grube. Ceny  garnków nierdzewnych zaczynają się już od około 25 złotych.

Przed pierwszym użyciem garnki nierdzewne należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń, następnie dokładnie osuszyć i zagotować w nim wodę. Nigdy nie możemy zalewać gorących garnków zimną wodą. Garnki nierdzewne powinny być myte delikatną gąbką, nie druciakiem. W przypadku, kiedy jedzenie przywarło i nie chce odejść, należy  namoczyć garnek a po jakimś czasu wyczyścimy naczynie bez problemu. Nie należy używać silnie żrących detergentów. Po umyciu zawsze należy osuszyć garnki i wypolerować delikatną ściereczką.

W celu konserwacji można natrzeć naczynia olejem spożywczym. W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się jasne plamy, można je usunąć za pomocą kwasku cytrynowego lub octu – najlepiej rozcieńczonych z wodą.W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się ciemne plamy, można je zlikwidować specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.Ważną informacją jest to, że nalot/delikatne plamki na naczyniach ze stali są efektem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie – nie jest to szkodliwe.

http://www.studiodeco.pl/

Garnki rzymskie

0
Garnki rzymskie

Jakie garnki wybrać w swojej kuchni do gotowania ? a może kupić do gotowania coś ciekawego, innego ?

Potrawa, która będzie jednocześnie smaczna i aromatyczna, ale także przygotowana w jak najzdrowszy sposób to połączenie idealne. Do takich zadań przydadzą się garnki rzymskie, które umożliwiają zapiekanie oraz duszenie pysznych i lekkostrawnych dań z mięs, ryb oraz warzyw. Największą zaletą przyrządzania jedzenia w tych naczyniach jest fakt, że wykorzystane składniki nie tracą wartości odżywczych oraz witamin.

Gliniany rzymski garnek sprawi, że przygotowana w nim pieczeń pozostanie idealnie krucha i soczysta, stając się popisowym daniem każdego domowego kucharza.Jej smak pochwali nawet każdy niejadek. Garnek rzymski nadaje się także do pieczenia chleba, Twojego przysmaku, który stanie się wyjątkowo aromatyczny i chrupiący. Naczynie rzymskie do pieczenia chleba przyda się wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Z kolei  wszystkim zwolennikom zdrowej kuchni zaoferować można rzymskie garnki w wariantach tradycyjnych oraz z ozdobnymi pokrywami, występujące w różnych kształtach i rozmiarach, dzięki czemu każdy znajdzie garnek rzymski odpowiadający jego potrzebom oraz wymaganiom.

W ofertach wielu sklepów do wyboru są naczynia zarówno z glazurowanym, jak i nieglazurowanym wnętrzem.

Korzystanie z dobrodziejstw przyrządzania dań w naczyniach wykonanych z gliny to tradycja sięgająca antycznego Rzymu. Glina wchłania naturalne soki i aromaty jedzenia, a następnie uwalnia je pod wpływem działania temperatury i parowania. Dzięki temu gliniane garnki do pieczenia sprawiają, że potrawy zachwycają niezmienionym smakiem i wyjątkowym zapachem, którego nie można uzyskać przy innych formach obróbki żywności. Garnek rzymski powstaje z ceramiki nieszkliwionej i służy do pieczenia dań w atmosferze pary wodnej. Dzięki temu do przygotowania potraw nie potrzeba używać tłuszczu, a jedzenie jest zdrowsze, bardziej dietetyczne i lekkostrawne. W garnku rzymskim przygotować można wiele potraw: od zapiekanek z ziemniaków czy makaronów przez duszone mięsa, risotto, faszerowane pomidory, papryki, cebule, zapiekane warzywa aż nawet po chleb. Przed użyciem garnek rzymski do połowy jego wysokości namacza się przez 20-30 minut w wodzie. Dzięki temu pory garnka wypełniają się wodą, która w postaci pary wodnej uwalania się podczas pieczenia w piekarniku i cyrkuluje, sprawiając, że potrawy są soczyste i nie wysychają. Jeśli chciałabyś w swojej kuchni wypróbować garnek rzymski, ale nie bardzo wiesz, co w nim gotować, już za dwadzieścia kilka złotych możesz nabyć książkę, w której znajdziesz zdrowe i pyszne przepisy na dania z garnka rzymskiego.

http://www.swiat-domu.pl/

Garnki szklane

0

Czy wiesz, że garnki szklane to tak naprawdę wielofunkcyjne naczynia kuchenne ?

Tak, tak, w praktyce mamy bowiem do czynienia praktycznie tylko ze szklanymi brytfannami. Widzimy je często w sklepach gospodarstwa domowego, czy sklepach z naczyniami. A czy wiesz, że można kupić jakże wygodny garnek szklany, w którym upieczesz pyszne ciasto ?

Podstawową zaletą garnków wykonanych ze szkła jest fakt, że materiał ten nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne, w związku z czym jest bardzo bezpieczny, szczególnie dla osób z uczuleniami. Garnki szklane cieszą się dużą popularnością również ze względu na ich wysoką termoodporność, która sprawia, że mogą być one wykorzystywane podczas przyrządzania i przechowywania dań w różnych temperaturach i warunkach.

Garnki szklane to niezwykle praktyczne i wielofunkcyjne naczynia kuchenne, które nadają się nie tylko do gotowania różnego typu potraw, ale także do ich zapiekania w piekarniku. Większości z nich można używać również do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej. Garnki szklane do gotowania wykorzystać można także do serwowania na stół np. jako wazę do zupy. Dodatkowo ogromną zaletą gotowania w szklanych naczyniach jest to, że nie wchodzą one  w żadne reakcje z żywnością, są więc całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Naczynia szklane wielu firm produkcyjnych  wykonane są ze specjalnego ceramicznego szkła odpornego na wstrząsy cieplne. Oznacza to, że nie pękają pod wpływem nagłych zmian temperatury.

Garnki szklane, jak i te emaliowane, czy tytanowe są wszechstronne. Dostępne garnki szklane jak rondle i patelnie umożliwiają gotowanie i smażenie bezpośrednio na ogniu, bez konieczności użycia metalowych siatek. Naczynia szklane mogą być wykorzystywane na kuchenkach gazowych, elektrycznych, w kuchenkach mikrofalowych, w piekarniku, na grillu. Bezpośrednio z palnika można je wstawić do lodówki czy zamrażarki, jak też odwrotnie. Doskonale czyszczą się w zmywarkach. Nie pochłaniają plam z przygotowywanych potraw. Poza jakże ważnymi cechami dla zdrowia, garnki szklane zapewniają komfort obserwowania gotowania. Przezroczystość pozwala uniknąć niepożądanych przypaleń. Zminimalizowane jest ryzyko rozgotowania potraw .Garnki szklane pozwalają także zaoszczędzić energię, a co za tym idzie pieniądze. Posiadają bowiem cechę równomiernego rozprowadzania ciepła po całej swojej powierzchni, dlatego najefektywniejsze jest gotowanie na średniej wielkości ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują znacznie więcej odżywczych składników. Dodatkowo ich elegancki wygląd zapewnia możliwość bezpośredniego serwowania potraw. Jednym słowem przygotowujemy, przechowujemy i serwujemy w jednym naczyniu. Garnki szklane powinny zatem  znaleźć się w kuchni każdego zwolennika zdrowego odżywiania, jak też miłośnika gotowania.

http://www.arsmateria.pl/

Garnki tytanowe

0

Nie ulega wątpliwości, że każdy z nas stanie kiedyś przed koniecznością ugotowania czegoś smacznego dla siebie, rodziny czy też przyjaciół. A może tę sztukę już mamy opanowaną, ale potrzeba nam doposażyć swoją kuchnię w garnki niezniszczalne. Czyli ? Bez wątpienia są to garnki tytanowe.

Garnki wykonane z powłoki tytanowej nadają się praktycznie do wszystkich typów kuchenek – elektrycznych, ceramicznych jak również gazowych. Każdy garnek tytanowy umożliwia także swobodne przygotowywanie potraw i dań w piekarnikach (aż do 200 stopni Celsjusza).

Firmy produkujące garnki tytanowe kładą bardzo duży nacisk na jakość tych wszystkich produktów, przeróżnych garnków czy patelni tytanowych. Dzięki bieżącym kontrolom jakości wykonywanym przez międzynarodowe instytucje garnki tytanowe cechuje niespotykana trwałość i gwarancja wieloletniego używania na najwyższym poziomie.

Garnki tytanowe łączą w sobie funkcjonalność i dbałość o zdrowy styl odżywiania, z prostym, klasycznym designem. Garnki tytanowe pokryte są unikatową powłoką tytanową zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, umożliwiającą gotowanie beztłuszczowe. Stop użyty do produkcji naczyń tytanowych zapewnia siedmiokrotnie lepsze przewodzenie ciepła niż stal, gwarantując optymalne zużycie energii. Nieprzywieralna powłoka non-stick umożliwia gotowanie, duszenie i podsmażanie potraw bez ryzyka ich przypalenia.

A co z możliwością ich użytkowania i  myciem garnków tytanowych po zakończeniu gotowania ?

Garnki tytanowe można zmywać w zmywarce oraz używać na kuchniach gazowych, elektrycznych, ceramicznych i halogenowych . Naczynia wykonane z odlewu aluminium pokryte są specjalną tytanową powłoką, która jest odporna na zarysowania i wysokie temperatury. Garnki tytanowe są przeznaczone do niskotłuszczowego gotowania i pieczenia. Jedna z najtwardszych powłok na świecie pozwala na przygotowanie zdrowych potraw, gdyż nie wchodzi w reakcję z żywnością .Z reguły garnki tytanowe posiadają  szklane pokrywy z solidnymi uchwytami z tworzywa wysokiej jakości. Ścianki każdego garnka nagrzewają się wolniej niż dno, co umożliwia właściwą cyrkulację wilgotnego powietrza wewnątrz garnka, pozwalając na gotowanie w temp. niższej od temp. wrzenia a zastosowany materiał umożliwia szybkie podgrzanie potraw i przed dłuższy czas utrzymuje ciepło.

Garnki tytanowe są  łatwe w utrzymaniu czystości. Są to naczynia, które nie będą rdzewieć ani korodować. Są solidne, wytrzymałe i higieniczne, dlatego też powinny służyć w kuchni przez długie lata.

Jeżeli zgadzasz się, że garnki tytanowe, to te jedne z najlepszych, masz bardzo duży wybór i możliwości ich kupna.

http://www.kuchniaonline.pl/

Rośliny wieloletnie

0

Roślinność od zawsze nas otaczała. Hodujemy wiele roślin w naszych mieszkaniach, które są cudowną ozdobą naszych wnętrz, miłym akcentem każdego wystroju, cieszącym oko widokiem. Codzienna pielęgnacja, podlewanie oraz rozmnażanie roślin doniczkowych sprawia nam ogromną satysfakcję. Obserwujemy jak one rosną, rozwijają się oraz kwitną. Z czasem kwiaty doniczkowe przestają być dla nas większym wyzwaniem, dlatego decydujemy się na przykład na zakup działki. Na działce mamy możliwość postawienia szklarni, w której posadzimy wiele warzyw, zaś na powietrzu mogą znajdować się piękne roślinywieloletnie, które dodadzą uroku temu miejscu.

Jakie są rodzaje roślin wieloletnich?

Rośliny wieloletnie to rośliny żyjące co najmniej dwa lata, które zwykle wielokrotnie w tym czasie wytwarzają nasiona lub zarodniki. Rośliny wieloletnie to między innymi rośliny drzewiaste i byliny. Do roślin drzewiastych zaliczamy drzewa, krzewinki i częściowo zdrewniałe podkrzewy. Drzewa z każdym rokiem rozrastają się. Wznoszą się ku górze. Nadziemna łodyga zamieniająca się w pień, rozgałęzia się na pewnej wysokości i przekształca się w koronę, złożoną z gałęzi, czyli pędów bocznych. Podobnie rozrastają się krzewy i krzewinki. Ich łodygi rozgałęziają się u podstawy pędy głównego. Wieloletnie drzewa osiągają wysokość kilku lub kilkunastu metrów. Krzewy są znacznie niższe, ale z każdym rokiem są coraz bardziej rozgałęzione. Byliny to rośliny zielne o niezdrewniałych częściach naziemnych. W okresie zimowym nadziemne części tych roślin obumierają na zimę. Pod ziemią pozostają kłącza, bulwy oraz cebule.

Jakie rośliny wieloletnie nadają się do ogródka?

Do hodowli roślin wieloletnich w ogródkach i na działkach nadają się drzewa owocowe, pnącze winorośli, krzewy i wieloletnie rośliny kwiatowe. Najpopularniejszymi drzewami owocowymi, uprawianym przez działkowiczy są jabłonie, wiśnie, śliwy, grusze, a także brzoskwinie i aronie. Uprawa tych drzew ma bardzo praktyczną stronę. Zebrane dojrzałe owoce można użyć do wielu potraw kulinarnych oraz przygotować wiele przetworów na okres zimowy. Marmolady jabłkowe, powidła śliwkowe, dżemiki, soki czy nalewki doskonale urozmaicą nasze codziennie menu. Owoce z krzewów porzeczki białej, czarnej czy czerwonej, agrestu i aronii możemy wykorzystać do produkcji domowego wina. Wino domowej roboty, odpowiednio wychodzone, o pięknym aromacie jest najlepszą gratką dla naszych gości. Zebrane owoce orzecha włoskiego są doskonałą przekąską oraz idealnym dodatkiem do ciast.

http://sdcenter.pl/

Doniczki gliniane

0

W każdym domu czy mieszkaniu rośliny powinny zajmować szczególne miejsce. Są one jednocześnie ozdobą naszego wnętrza, jak również odgrywają dużą rolę w naszym codziennym życiu, produkują czyste powietrze. Dzięki temu będzie nam się lepiej oddychało, atmosfera będzie czyściejsza. Kwiaty są ozdobą naszego mieszkania, ale również doniczki w których są przechowywane. Nasze rośliny najpiękniej wyglądają w doniczkach glinianych. Co prawda donice ceramiczne mają również swój własny urok, zaś plastikowe nadadzą się do takich kwiatów, których korzenie potrzebują światła. W zależności od tego, w jakim kierunku dekorowania Twoich wnętrz chcesz się udać, zdecyduj się na którąś z tych donic.

Dlaczego doniczka gliniana a nie plastikowa?

Donice i doniczki zarówno do ogrodu, jak i domowe, wykonane z gliny umyślnie nie są szkliwione. Dzięki temu pięknie się starzeją. W ogrodzie, w odpowiednim miejscu wspaniale obrosną mchem. Zaletą doniczki wykonanej z gliny jest możliwość dobrego komponowania się z otoczeniem dzięki swej naturalności. Jest nieco cięższa, niż doniczka plastikowa, w związku z czym jest bardziej stabilna. Z pewnością doniczka gliniana będzie wyglądać atrakcyjniej, niż plastikowa lub ceramiczna. Rośliny hodowane w doniczkach glinianych rosną znacznie lepiej. Przy niewielkiej fantazji z roślin rosnących w doniczkach glinianych można stworzyć przepiękne kompozycje. Doniczki gliniane posiadają w dnie otwory odprowadzające wodę. Zapobiega to gniciu naszych kwiatów. Można również dokonać zakupu donicy glinianej wraz z osłonką.

Jakie doniczki gliniane znajdziemy na rynku?

W sprzedaży jest szeroki wybór doniczek glinianych w różnych rozmiarach oraz kształtach. Donice są produkowane w różnych wysokościach, pasujących zarówno do wystroju wnętrza, jak i rodzaju uprawianych roślin. Są produkowane w różnych wymiarach w zakresie średnicy. Posiadają różne kształty – owalne, okrągłe, kwadratowe oraz prostokątne. Doniczkę glinianą można kupić w zestawie z podstawką, dostosowaną bezpośrednio do wymiaru i kształtu. Dostępne są również osłonki gliniane, które możemy wykorzystać do aranżacji wystroju wnętrza. Wkładając do nich rośliny w innych doniczkach bez konieczności przesadzania. Możesz również rozpocząć nowe hobby i zacząć samemu tworzyć donice. To świetne zajęcie, które zabije zbędny czas, a również nada Twojemu wnętrzu unikalnego wylądu. Możesz umieścić na donicach swoje własne malowidła lub rzeźbienia. Na pewno nie jeden odwiedzający Twój dom zwróci uwagę na takie donice.

http://www.maxvent.pl/

ZOBACZ TEŻ