Aranżacja przestrzeni kuchennej podlega ścisłym zasadom. Mówią one, m.in. jak powinno się rozstawić poszczególne sprzęty, oraz jakie odległości pomiędzy nimi zachować. Reguły te nazywane są kuchenną ergonometrią i mają za zadanie podwyższyć komfort pracy. Zastosowanie  tych zasad sprawi, że wykonywanie codziennych czynności będzie szybsze i mniej męczące. Zobacz jakie zasady ergonometrii powinno się wdrażać podczas aranżacji kuchni.

Strefy w kuchni

Pierwszym krokiem we wdrażaniu zasad ergonometrii w kuchni jest wydzielenie we wnętrzu odpowiednich stref. Strefy te pokrywają się z czynnościami, które najczęściej wykonuje się w kuchni i które w dużej mierze są powtarzalne. Mowa tutaj o rozpakowywaniu zakupów, chowaniu ich do lodówki lub szafek, myciu produktów spożywczych i gotowaniu. Cykl tych zadań pozwala na wydzielenie osobnych stref, które powinny następować po sobie kolei.

Pierwszą strefą w kuchni jest ta do przechowania zapasów. Obejmuje ona szafki oraz lodówkę. Powinna znajdować się zaraz na początku pomieszczenia. Tak, aby zaraz po powrocie ze sklepu łatwo i szybko można było rozpakować zakupy. Kolejną strefą jest ta, w której przechowuje się garnki, naczynia i przyrządy do gotowania i pieczenia. Trzecia strefa kuchenna to strefa zmywania znajduje się w niej zlew, zmywarka oraz kosz na śmieci. Następnie jest strefa robocza, która składa się z blatów, na których przygotowuje się posiłki oraz na końcu aranżuje się strefę gotowania, czyli kuchenkę i piekarnik.

Trójkąt roboczy w kuchni – jak go ustawić?

Po wydzieleniu stref należy przejść do ustawienia trójkąta roboczego. Składa się on z 3 najczęściej używanych sprzętów: lodówki, zlewozmywak oraz kuchenki. Aby ułatwić sobie wykonywanie poszczególnych czynności, najlepiej jest lodówkę wraz z szafkami do przechowywania ustawić najbliżej wejścia. Blat, obok lodówki powinien mieć ok. 50 cm, dzięki czemu będzie można swobodnie ustawić na nim siatki z zakupami, a w kolejnych krokach czyścić, obierać i kroić poszczególne produkty spożywcze. Za blatem roboczym jest miejsce na zlewozmywak. W szafce pod nim można zaaranżować przestrzeń na przechowywanie detergentów oraz ustawić kosz na odpadki. Po drugiej stronie zlewu należy zamontować blat roboczy długi co najmniej na 80 cm. Będzie on miejsce, w którym przygotowuje się posiłki. Stąd też w tym miejscu dobrze jest ustawić przyprawy czy takie sprzęty jak roboty i miksery. Zasady ergonometrii podpowiadają, aby za ciągiem blatów ustawić kuchenkę, a za nią mały blat, na którym będzie można odstawiać garnki z gotowymi potrawami.

Jakie odległości zachować w kuchni?

Zasady ergonometrii w kuchni dokładnie określają też wymiary oraz odległości poszczególnych sprzętów. Blaty robocze powinny być dostosowane do wzrostu osoby, która przy nich najczęściej  pracuje, a oprócz tego, jeśli jest to możliwe do konkretnych czynności, jakie się przy nich wykonuje. Wysokość blatu roboczego do obierania warzyw powinna wynosić  do 100 do 110 cm, tego to przygotowywania posiłków oraz zmywania od 90 do 100 cm,  blatu do gotowania od 80 do 90. Niższy blat roboczy o wysokości 70 cm należy zastosować w miejscu, w którym wałkuje się ciasto. Szafki kuchenne najlepiej jest powiesić na wysokości ok. 55-60 cm od blatów kuchennych, okap 60-65 cm nad kuchenką, a pochłaniacz zapachów  ok. 65-70cm.

Reguły kuchennej ergonometrii mówią też, że kuchenka gazowa nie powinna być ulokowana w mniejszej odległości niż 50 cm od okna, i dalej niż 3 metry od zlewu i pionu kanalizacyjnego. Zmywarkę do naczyń należy umieścić bezpośrednio pod zlewem.  Zgodnie z zasadami ergonometrii lodówka powinna znajdować się maksymalnie 210 centymetrów od zlewozmywaka i 270 cm od kuchenki.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ